Szkoła Branżowa I Stopnia nr 4
Wybór zawodu to wyzwanie i szansa na zaplanowanie swojej przyszłości. Jest to ważny moment, który może zdeterminować drogę życiową młodego człowieka.
Szkoła Branżowa I Stopnia nr 4 w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. Zwycięzców Olimpiad Specjalnych w Piasecznie jest trzyletnią szkołą przeznaczoną dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim, spektrum autyzmu, w tym z zespołem Aspergera oraz niepełnosprawościami sprzężonymi.
Placówka daje możliwość zdobycia zawodu w wielu branżach m.in.: gastronomicznej, cukierniczej, fryzjerskiej, hotelarskiej oraz ogrodniczej.
Celem kształcenia zawodowego jest przygotowanie młodych ludzi do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i skutecznego poruszania się na rynku pracy. Ważnym założeniem naszej szkoły jest integrowanie i korelowanie kształcenia ogólnego oraz zawodowego. Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczynia się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych naszych absolwentów, a tym samym zapewnia im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.
Branżowa szkoła przygotowuje uczniów do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie umożliwia uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.
Aby zrealizować założone cele oferujemy uczniom:
naukę zgodnie z indywidualnym programem edukacyjno – terapeutycznym,
realizację zaleceń zawartych w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego,
zajęcia specjalistyczne
inne zajęcia odpowiednie ze względu na indywidualne potrzeby rozwojowe i edukacyjne oraz możliwości psychofizyczne młodzieży, w szczególności zajęcia rewalidacyjne, socjoterapeutyczne i inne,
zajęcia praktyczne realizowane w pełni wyposażonych pracowniach szkolnych oraz zakładach pracy,
kadrę wykwalifikowanych nauczycieli,
szeroką gamę zajęć pozalekcyjnych,
udział w konkursach, zawodach sportowych, przeglądach artystycznych i wycieczkach,
integrację młodzieży ze środowiskiem lokalnym,
możliwość zamieszkania w internacie szkolnym,
możliwość korzystania z obiadów w stołówce szkolnej,
opiekę pielęgniarki szkolnej.
KIERUNKU KSZTAŁCENIA W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA NR 4
Kształcenie w zawodzie ogrodnika ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego i fachowego obsadzania i utrzymywania ogrodów, parków i trawników oraz produkcji roślin – zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Przedmiotem produkcji mogą być warzywa, owoce, rośliny ozdobne, grzyby jadalne uprawiane w gruncie i pod osłonami.
Ogrodnik terenów zielonych współpracuje z zespołem specjalistów, min. z architektami, technikami, operatorami maszyn oraz robotnikami ogrodniczymi. Choć jego czynności są w dużym stopniu zrutynizowane, ostateczny efekt zależy od poczucia estetyki, staranności i rzetelności ogrodnika. Sadząc ozdobne rośliny, drzewa i krzewy, urządzając kwietniki i klomby, zakładając ogrody skalne, zostawia wizytówkę swego przedsiębiorstwa.
Cechy charakteru ogrodnika
Osoby myślące o tym zawodzie powinny zastanowić się nad kilkoma cechami osobowości, których posiadanie znacznie przyczyni się do ich sukcesu i satysfakcji w zawodzie ogrodnika. Wśród nich należy wymienić:
• Zamiłowanie do przyrody;
• Wiedza ogrodnicza;
• Wrażliwość estetyczna;
• Pracowitość (gotowość na pracę fizyczną);
• Systematyczność.
Ogrodnik będzie przygotowany do:
- sadzenia drzew, krzewów, roślin ozdobnych, wysiewania trawy;
- wykonania konstrukcji pod rośliny, ustalenia miejsc ich sadzenia;
- przygotowania ścieżek, chodników, ścianek, ogrodów skalnych, oczek wodnych, płotków itp.;
- przygotowania podłoży do nasadzeń;
- sprawdzania stanu zdrowia roślin i drzew, usuwania chwastów, szkodników;
- nawożenia i ochrony roślin;
- przycinania roślin i umieszczania podpór,
- koszenia trawników,
- rozmnażania roślin z nasion lub wegetatywnie,
- instalowania, obsługiwania sprzętu nawadniającego;
- doradzania klientom w zakresie utrzymania ogrodu.
Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?
- sporządzanie potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta,
- wykonywanie prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów
- sporządzanie półproduktów i potraw warzywnych, owocowych, mięsnych, ryb, mącznych, ciast, deserów,
- wykonywanie prac pomocniczych związanych z obsługą gości,
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów,
- realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności,
- wykonywanie czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii?
- technologia gastronomiczną z towaroznawstwem,
- wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych,
- organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy,
- język obcy zawodowy,
- zajęcia praktyczne.
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
- HGT.04. Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Pracownik pomocniczy gastronomii znajdzie zatrudnienie w:
- barach szybkiej obsługi
- punktach małej gastronomii jak: szpitale, szkoły przedszkola, internaty, stołówki
- restauracjach i kawiarniach hotelowych
- zakładach gastronomicznych
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych
Cukiernik to wymarzony zawód dla osób, których pasją jest wypiekanie ciast, przygotowywanie deserów i wymyślanie własnych receptur. To nowoczesny i wymagający zawód przyszłości, stojący przed nowymi wyzwaniami i dający możliwość samorealizacji oraz dużej satysfakcji z wykonywanej pracy.
U nas nauczysz się:
- sporządzania półproduktów cukierniczych np. kremów, mas, polew cukierniczych,
- sporządzania wyrobów cukierniczych np. pączków, tortów, faworków, ciasteczek,
- dekorowania wyrobów cukierniczych np. masami cukrowymi, elementami z masy karmelowej,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
- języków obcych, dbałości o detale, wielozadaniowości, kontaktów interpersonalnych oraz odpowiedzialności.
Cukiernik znajdzie zatrudnienie:
- w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe,
- w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie,
- w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Jakie umiejętności zdobywasz podczas zajęć?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej jest przygotowany do wykonywania:
- prac związanych z przygotowaniem jednostki mieszkalnej do przyjęcia gości;
- prac pomocniczych w części gastronomicznej obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
- prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
- prac porządkowych na terenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
- prac pomocniczych związanych z utrzymaniem w należytym stanie terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych znajdujących się w otoczeniu obiektu.
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
HGT. 05 – Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi hotelarskie
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej?
- bezpieczne wykonywanie prac pomocniczych w hotelarstwie,
- prace pomocnicze wewnątrz obiektu hotelarskiego,
- prace pomocnicze w otoczeniu obiektu hotelarskiego,
- kompetencje społeczne pracownika pomocniczego obsługi hotelowej,
- zajęcia praktyczne.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej znajdzie zatrudnienie w m.in. hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych.
Absolwenci szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy fryzjera powinni być przygotowani do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji FRK.02. Wykonywanie fryzjerskich prac pomocniczych:
1) wykonywania prac związanych z przygotowaniem stanowiska pracy do usług fryzjerskich;
2) wykonywania zabiegów pielęgnacji i zmiany kształtu włosów;
3) pomocy podczas wykonywania zabiegów strzyżenia, przedłużania i zagęszczania, golenia oraz formowania zarostu męskiego;
4) pomocy podczas wykonywania zabiegów zmiany koloru włosów.
Absolwenci mogą liczyć na zatrudnienie:
– w salonach fryzjerskich,
– w salonach piękności.